Dnia 28.11.2023r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyła się debata społeczna pod hasłem „Odpowiedzialność prawna osób nieletnich”, której celem było poinformowanie młodzieży o konsekwencjach prawnych wynikających z nieprzestrzegania obowiązujących przepisów prawa. Debata była uwieńczeniem cyklu spotkań z młodzieża wszytkich klas pierwszych, drugich i trzecich. W spotkaniu udział wzięli: Aneta Kurzawa - dyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Turku, Zofia Antoniak - kurator rodzinny Zespołu Kuratorskiej Służby Sądowej przy Sądzie Rejonowym w Turku, podinsp. Roman Frątczak - zastępca Komendanta Powiatowego Policji w Turku, podkom. Michał Gut - zastępca Naczelnika Wydziału Prewencji Komendy Powiatowej Policji w Turku oraz uczniowie klas: 1TG, 1HC, 1TF, 1w.

W dniu 28.11.2023r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbył się szkolny etap Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Fryzjerskich. Wzięło w nim udział 32 uczniów - adeptów fryzjerstwa z klas BSIS oraz technikum. Najwyższą liczbę punktów z testu uzyskał duet: Karolina Czekała i Patrycja Rusek z klasy 3fw.

1 grudnia obchodzony jest Światowy Dzień AIDS. Jest to jedna z ośmiu najważniejszych kampanii na rzecz zdrowia publicznego, zainicjowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 1988 roku. Tegoroczne hasło przyjęte z okazji Światowego Dnia AIDS przez Wspólny Program Narodów Zjednoczonych ds. HIV/AIDS (UNAIDS) brzmi: Pozwólmy społecznościom być liderami (ang. Let Communities Lead). Społeczności osób zagrożonych HIV i żyjących z HIV stanowią o postępie w eliminacji tego zakażenia, są otwarte na innowacje, monitorują wdrażanie polityk i usług. Dlatego trzeba je wspierać w roli liderów.

W dniu 21 listopada 2023 r. w Powiatowym Urzędzie Pracy w Turku odbyło się podsumowanie Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery i rozstrzygnięcie kolejnej edycji konkursu dla uczniów szkół ponadpodstawowych powiatu tureckiego: ,,Talent i praca – to się opłaca”, w którym uczestniczyli również uczniowie naszej szkoły. Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań i pasji młodzieży, inspirowanie do opracowania własnej ścieżki kariery zawodowej, podkreślenie w niej swojego talentu oraz popularyzowanie wiedzy z zakresu problematyki i planowania kariery. Realizacja przedsięwzięcia była poprzedzona warsztatami z zakresu kreowania własnej ścieżki kariery zawodowej, które opisano w poprzednim artykule. 

Po zwycięstwie  naszych chłopców w  Mistrzostwach Powiatu Tureckiego w Unihokeju  przyszedł czas rywalizacji w zawodach strefowych, które odbyły się 24 listopada w hali MOSiR w Koninie. Oprócz reprezentacji ZST w Turku, w rozgrywkach udział wzięli gospodarze z ZSBiKZ w Koninie oraz zespoły ze Strzałkowa  i Kępna. Wszystkie drużyny walczyły z ogromną determinacją. Sportowa rywalizacja ,wola walki oraz wiara w  zwycięstwo towarzyszyły zawodnikom w kolejnych meczach.

Jesień i zima to wyjątkowo trudny czas dla zwierząt, dlatego w dniu 22 listopada 2023r.  klasa 2 TM wzięła udział w przygotowaniu karmników dla małych zwierząt na terenie Nadleśnictwa Turek. Celem przedsięwzięcia było zwrócenie uwagi na ochronę środowiska naturalnego oraz umiejętne korzystanie z zasobów przyrody. Akcja leśników  przybliżyła wiedzę o środowisku leśnym oraz wielofunkcyjnej i zrównoważonej gospodarce leśnej. Uczniowie poznali przy okazji zasady  odpowiedniego i racjonalnego korzystania z wszystkich funkcji lasu. Mogli także obserwować prace prowadzone  przez leśników w terenie.

23 listopada 2023r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyła się VI edycja Międzyszkolnego Konkursu „MASTERCHEF PO NIEMIECKU”. Celem konkursu kulinarno-językowego było przypomnienie niemieckiego słownictwa  dotyczącego jedzenia oraz nazw  podstawowych produktów żywnościowych, a także popularyzacja potraw kuchni niemieckiej. Uczestnicy mogli również pogłębiać swoją wiedzę i umiejętności w zakresie sztuki kulinarnej. Konkursowe współzawodnictwo pozwoliło także na wymianę doświadczeń między uczniami i nauczycielami oraz  integrację szkół. W rywalizacji udział wzięli uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Turku,  Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Słodkowie oraz ZST w Turku.

17 listopada, w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Technicznych w Turku, odbyły się Mistrzostwa Powiatu w Drużynowym Tenisie Stołowym Dziewcząt i Chłopców. Udział reprezentacji naszej szkoły w tych zawodach zawsze wiązał się z sukcesem – tak było i tym razem!  Po ubiegłorocznym drugim miejscu, w tym roku odzyskaliśmy tytuł Mistrzów Powiatu w Drużynowym Tenisie Stołowym Chłopców i – co cieszy dodatkowo – prawo startu dwóch zespołów chłopców w przyszłorocznych zawodach.

W dniu 17 listopada uczniowie klasy 2TS oraz 3LF wzięli udział w wycieczce do Centrum Dystrybucji Grupy Tubądzin w Cedrowicach, której celem było poznanie zasad funkcjonowania oraz procesów logistycznych całkowicie zautomatyzowanego magazynu. Całkowita powierzchnia magazyno-wania zakładu w Cedrowicach to 50000m2, co odpowiada wielkości siedmiu boisk piłkarskich. Centrum Logistyczne Grupy Tubądzin znajduje się w środkowej części kraju, w pobliżu skrzyżowania autostrad A1 i A2. Dogodna lokalizacja umożliwia sprawną obsługę  zakładów produkcyjnych oraz klientów i partnerów biznesowych. Firma prawie od 40 lat wyznacza trendy we wzornictwie płytek ceramicznych i jest liderem innowacji w tym zakresie.

W związku z wprowadzonymi zmianami podstawy programowej zawartej w Rozporządzeniu Ministra Edukacji i Nauki z dn. 06 lutego 2023 r. w sprawie zastąpienia przedmiotu podstawy przedsiębiorczości przedmiotem - biznes i zarządzenie, Wojskowa Akademia Techniczna zaproponowała przeprowadzenie wykładów  dla uczniów naszej szkoły. Pierwszy, w formie on-line, miał miejsce w dniu 7 listopada 2023r. w auli ZST w Turku. Doktor Jacek Woźniak- wykładowca i adiunkt badawczo-dydaktyczny WAT w Warszawie, przedstawił „Analizę otoczenia przedsiębiorstwa”.


Grupa A 

1. GSK z lepszym Patrykiem
2. Jaskinie
3. Kolageny
4. Volley Mute
5. IKS Specjalni    

Grupa B

1. Emeryci
2. Wystrzelone Bezpieczniki
3. ŚWIDERLACHABUMPATELNIA
4. Emeryci 2
5. „Graj na trzy”

Mecze są rozgrywane na sali sportowej - budynek D

20 listopada w nowej hali przy I Liceum Ogólnokształcącym w Turku odbyły się Mistrzostwa Powiatu w Piłce Ręcznej Dziewcząt i Chłopców. W zawodach brały udział drużyny z ZST, I LO i ZSR Kaczki Średnie. Naszą szkołę reprezentowały dziewczęta: Gołdyka Nadia (1TT), Pieńkowska Marta (1TT), Plak Maria (3AR), Sobczak Julia (3AR), Grzelak Julia (3AR), Grzelak Martyna (3AR), Mielcarek Ramona( 3AR).

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Turku informuje, że w dniach 20-27 listopada 2023 r. odbędzie się Europejski Tydzień Testowania (ETT) w kierunku HIV i HCV. Hasłem kampanii jest: „Testuj. Lecz. Zapobiegaj”.

W szkołach kształcących uczniów w zawodach gastronomicznych wciąż za mało uwagi poświęca się wykorzystaniu mleka i produktów mlecznych do przygotowania wartościowych potraw. A przecież produkty te, w niewygórowanych cenach, są ogólnodostępne  i mają szerokie zastosowanie w przygotowaniu potraw wytrawnych, słodkich, deserów i dań głównych. W związku z powyższym Polska Izba Mleka rozpoczęła realizację projektu „Młodzi szefowie kuchni”. Przedsięwzięcie obejmuje cykl czterech  konferencji, w różnych regionach kraju, przeznaczonych dla nauczycieli zawodu w szkołach gastronomicznych.

W dniu 9 listopada 2023 roku odbył się w ZST szkolny etap konkursu „Talent i praca – to się opłaca!”, zorganizowanego po raz kolejny przez Powiatowy Urząd Pracy w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery. Celem przedsięwzięcia jest rozwijanie zainteresowań i pasji młodzieży; inspirowanie do opracowania własnej ścieżki kariery zawodowej, popularyzowanie wiedzy z zakresu problematyki oraz planowania kariery. Uczniowie, którzy przystąpili do konkursu, mieli okazję wziąć udział w warsztatach umożliwiających młodym ludziom poznanie siebie, swoich mocnych i słabych stron oraz nabycie umiejętności autoprezentacji.

Monin to francuski producent sosów i syropów klasy premium, który jest marką znaną na całym świecie. Od wielu już lat oferuje pełną gamę innowacyjnych rozwiązań opartych na ponad stuletnich tradycjach. Produkty Monin są obecne w ponad 150 krajach, jako jedne z najchętniej wybieranych wyrobów wśród profesjonalnych i domowych barmanów. Asortyment firmy obejmuje m.in. syropy, mieszanki owocowe, sosy, frappe, likiery i koktajle. Są one dostępne w ponad 150 smakach i dziewiętnastu różnych formatach. W połączeniu z lokalną wiedzą i pięcioma zakładami produkcyjnymi na całym świecie oznacza to, że firma MONIN nie ma sobie równych.